Το διαδίκτυο θα νικήσει τα εμπορικά κέντρα ;

Share This
Tags

Όταν τα εμπορικά κέντρα έφτασαν στη χώρα μας, τα μικρά καταστήματα άρχισαν να έχουν πρόβλημα ή ακόμα και να κλείνουν. Μήπως όμως ήρθε η ώρα της εκδίκησης ;

Γράφει ο Παναγιώτης Κρόμπας 

Τα εμπορικά κέντρα ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνιση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγάλοι χώροι, στους οποίους μπορείς να βρεις από φαγητό, καφέ, σινεμά μέχρι καταστήματα με ρούχα και σούπερ μάρκετ. Το τι είναι ένα εμπορικό κέντρο το γνωρίζουμε πλέον καλά, αφού εδώ και δεκαετίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στη χώρα μας.  Όμως στο τόπο του εγκλήματος, στις Ηνωμένες πολιτείες , εκεί όπου τα εμπορικά κέντρα άρχισαν να παίρνουν τη μορφή που ξέρουμε σήμερα, αρκετά Mall  έβαλαν λουκέτο. Εικόνες με τεράστια κτίρια να είναι εγκαταλελειμμένα και βρώμικα. Εκεί που πριν λίγα χρόνια βρισκόταν ο πλούτος τώρα βρίσκεται σκόνη.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που συνέβη αυτό φαίνεται να είναι ότι οι καταναλωτές άλλαξαν τις συνήθειες τους. Η συνήθεια μάλιστα που φαίνεται ότι άλλαξε τα πράγματα είναι οι αγορές μέσω του διαδικτύου. Πλέον στην Αμερική οι καταναλωτές προτιμούν να κάνουν βόλτα στα ηλεκτρονικά καταστήματα,  να δουν τα προϊόντα που αναζητούν, να διαβάσουν κριτικές και φυσικά να βρουν την καλύτερη προσφορά.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που κερδίζει ο καταναλωτής είναι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ότι μπορεί να διαβάσει κριτικές από άλλους καταναλωτές που έχουν το συγκεκριμένο προϊόν και όχι από πωλητές που δουλειά τους είναι να παρουσιάσουν μόνο τα θετικά στοιχεία.  Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να συλλέξει διάφορες γνώμες, να διαβάσει ιστορίες για το αν ένα προιόν βοήθησε ή τελικά δεν αξίζει η αγορά του και να πάρει τις αποφάσεις του.

Φυσικά το κλείσιμο των Mall συμβαίνει πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το 2016 η χώρα μας παρουσίασε σημαντική  αύξηση  στο ποσοστό ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη ετήσια έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων, το περασμένο έτος καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 25% του ποσοστού των καταναλωτών που έχουν αγοράσει κάποιο προϊόν μέσω Διαδικτύου, από το 16% στο 20%. Παράλληλα, το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτίθενται να αγοράσουν κάποιο προϊόν από ηλεκτρονικό κατάστημα, που κανονικά θα αγόραζαν από το σουπερμάρκετ.

Ίσως σε μερικά χρόνια οι εικόνες εγκαταλελειμμένων εμπορικών κέντρων κάνουν την εμφάνιση τους και στη χώρα μας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πληχθούν μεγάλες εταιρίες, που πιθανότατα θα έχουν πάρει τα μέτρα τους να ανταποκριθούν στις νέες καταναλωτικές τάσεις. Πιο πιθανό είναι το συγκεκριμένο γεγονός να αποτελέσει ακόμη έναν παράγοντα αύξησης της ανεργίας.

Πηγές: businessinsider.com capital.gr

  

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


8 + = 9