Published On: Tue, Aug 6th, 2013

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Share This
Tags

Μπορεί πολλοί από εμάς να έχουμε συνδέσει το κέντρο της Αθήνας με φασαρίες, μεγάλες και αναρίθμητες πολυκατοικίες και κυκλοφοριακά προβλήματα, ωστόσο μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης αρκεί, για να ξεφύγει κανείς λίγο από τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητάς του παίρνοντας μία γεύση από τα παλιά. Ας περιηγηθούμε, λοιπόν, στις όμορφες πτυχές της μεγαλούπολης.

Γράφει: Γ.Ζ. Τσουχλαράκη

ΠΛΑΚΑ

170_plaka1

Και το μικρό μας οδοιπoρικό ξεκινά με αφετηρία την Πλάκα. Πρόκειται για την πιο ιστορική συνοικία της πόλης των Αθηνών με κτήρια που έχουν διακηρυχθεί διατηρητέα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνοικία βρίσκεται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης και συνορεύει με το Ζάππειο και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το Μοναστηράκι, τη συνοικία Μακρυγιάννη, αλλά και με το εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Στη συνοικία στο μέρος τής Ακρόπολης βρίσκονται και τα Αναφιώτικα, μία περιοχή που χτίστηκε από Αναφιώτες μετανάστες σε κυκλαδίτικο ρυθμό.

 (Η Ανάφη είναι κυκλαδίτικο νησί ανατολικά της Σαντορίνης.)

--

Πλάκα: Μία περιοχή για όλες τις ώρες. Κάνοντας κανείς τη βόλτα του στους δρόμους της γραφικής Πλάκας, θα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει τον χρόνο του σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπίτια ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, όπως του Κωστή Παλαμά, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, αλλά και να αγοράσει ορισμένα αναμνηστικά δώρα για τον ίδιο ή και για τους αγαπημένους του από τα διάφορα καταστήματα τουριστικών ειδών.

_

anafiotika

athens-plaka-by-night

Για να μεταβεί κανείς στην Πλάκα με τη χρήση των Μ.Μ.Μ., μπορεί να χρησιμοποιήσει τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ και να αποβιβαστεί στους σταθμούς Ακρόπολη / Σύνταγμα / Μοναστηράκι,  το ΤΡΑΜ με σταθμούς αποβίβασης το Σύνταγμα και το Ζάππειο, αλλά και διάφορες γραμμές λεωφορείων ή τρόλεϊ.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Και το ταξίδι μας συνεχίζεται στην σαν από άλλη εποχή φερμένη πόλη κάνοντας στάση στο Μοναστηράκι. Το Μοναστηράκι αποτελεί τμήμα της συνοικίας της Πλάκας και το όνομά του προέρχεται από την εκκλησία η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού.

πλατεια

pandanassa

Στην πλατεία του Μοναστηρακίου υπάρχει επίσης και τζαμί, το οποίο χτίστηκε το 1759 και που για χάρη του στολισμού του ανατινάχθηκε ο 17ος στύλος του ναού του Ολυμπίου Διός. Σήμερα στεγάζει συλλογή κεραμικών του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

tzami

Δίπλα ακριβώς στο τζαμί βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Βιβλιοθήκης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, που χτίσθηκε γύρω στα 132 μ.Χ. και επισκευάστηκε το 412 μ.Χ., μετά την καταστροφή του από τους Ερούλους το 267 μ.Χ.

assets_LARGE_t_175762_48377553

Η περιοχή είναι ευρέως γνωστή για το πλήθος των παλαιοπωλείων της και των διαφόρων άλλων καταστημάτων.

agora-monastiraki

Τέλος, στην πλατεία του Μοναστηρακίου βρίσκονται οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ και του ηλεκτρικού για τις μετακινήσεις τού επιβατικού κοινού.

stathmos-trenou-monastiraki

ΘΗΣΕΙΟ

Τερματικός σταθμός στο μικρό μας ταξίδι, το Θησείο. Μία μικρή συνοικία δυτικά του Μοναστηρακίου. Αξίζει να σταθούμε στην ονομασία της συνοικίας αυτής η οποία προήλθε από τον Ναό του Ηφαίστου που βρίσκεται εκεί, καθώς παλαιότερα θεωρείτο λανθασμένα πως ο ναός ήταν προς τιμήν του Θησέα λόγω των άθλων του που αναπαρίστανται στις μετόπες του!

ηφαιστειον

3300418616_90df1df28d_b

maxresdefault

Άλλο σημαντικό μνημείο είναι η Στοά του Αττάλου, η οποία οριοθετούσε ανατολικά την αρχαία Αγορά και όπου υπεγράφη η συνθήκη διεύρυνσης της Ε.Ε.το 2003. Στην αρχαιότητα λειτουργούσε ως χώρος συνάντησης, περιπάτου και ως εμπορικό κέντρο, ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσείο των ευρημάτων της αρχαίας Αγοράς.

athen_attalos

Σήμερα η περιοχή είναι γνωστή ως χώρος αναψυχής με πολλές καφετέριες και ταβέρνες.

image

Η μετάβαση στο Θησείο γίνεται με τη χρήση του ηλεκτρικού.

ηλεκτρικος

Όσοι, λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι δεν καταφέρουν να αποδράσουν από την πρωτεύουσα, μπορούν να αλλάξουν παραστάσεις και διάθεση ανακαλύπτοντας μία διαφορετική πλευρά της πόλης!

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 

– Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Κυδαθηναίων 17

– Μουσείο Λαϊκής Κεραμικής-Τζαμί Τζισταράκη, πλατεία Μοναστηρακίου

– Το Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8

– Μουσείο Εργαλείων, Πανός 22

– Μουσείο ΛαΪκών Οργάνων Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, Διογένους 1-3

– Παιδικό μουσείο, Κυδαθηναίων 14

– Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9

– Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, Αγγ. Χατζημιχάλη 6

– Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5

– Εβραϊκό μουσείο, Νίκης 39

– Μουσείο Ακρόπολης, Διονύσίου Αρεοπαγίτου

– Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3-7

– Μουσείο Κανελλοπούλου, Θεωρίας και Πανός

– Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Υπουργεἰου Πολιτισμού, Πρυτανείου 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


6 + 4 =