Published On: Mon, May 8th, 2017

Ιβάν Σαββίδης: Ο καπνεργάτης, ο επιχειρηματίας, ο… αυτοκράτορας

Το ξεκίνημα του Ιβάν Σαββίδη, η πολιτική του καριέρα, ο ΠΑΟΚ και οι αγορές.

Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει καταφέρει τις τελευταίες μέρες να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του. Άλλοι μιλούν για έναν νέο αυτοκράτορα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και στη Θεσσαλονίκη ολόκληρη, άλλοι για έναν άνδρα που τα θέλει όλα και είναι έτοιμος να τα κατακτήσει με κάθε τρόπο και άλλοι για τον Ιβάν τον τρομερό.

Ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης ; Πως από καπνεργάτης έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία; Ποιο ήταν το πέρασμα του από τα πολιτικά τεκταινόμενα και στο βάθος ΠΑΟΚ.

sab2

Ως καπνεργάτης το ξεκίνημα του

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Ξεκίνησε να εργάζεται ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», που εδρεύει στο μονίμως παγωμένο Ροστόφ. Μετά το 1980, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, ο Ιβάν εργάστηκε στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ροστόφ, όπου είχε μετακομίσει με την οικογένειά του μερικά χρόνια νωρίτερα. Από πολύ χαμηλά, κι ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης, αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου έως τη θέση του υποδιευθυντή. Η ιδιωτικοποίησή του, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου της. Σήμερα η καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ» αποτελεί μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες του μητρικού ομίλου «Αγκροκόμ», του οποίου πρόεδρος είναι ο Σαββίδης.

Μετά την επιτυχία στις επιχειρήσεις ήρθε η σειρά της πολιτικής

Η ενασχόληση του με τα πολιτικά πεπραγμένα ξεκινάει το 1998, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της επαρχίας του Ροστόφ. Μετά από πέντε χρόνια, το 2003, εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, ενώ από τον Απρίλιο του 2004 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, όπου υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν συντονιστής των σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι σχέσεις του με τον Πούτιν

savvidis-poutin-L

 

Οι σχέσεις του Ιβαν Σαββίδη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Υπήρχε το θερμό κλίμα της εποχής που ο ομογενής μεγιστάνας εκλέχτηκε δύο φορές στην Κρατική Δούμα με το κόμμα του Πούτιν «Ενιαία Ρωσία», αρχής γενομένης από το 2003 αλλά και το ψυχρό, όταν ο Σαββίδης έμεινε εκτός ψηφοδελτίου μεταξύ 50 και πλέον υποψηφίων, καταλαμβάνοντας την 16η θέση. Ο ίδιος, όπως είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στην ρωσική εφημερίδα «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς» δέχτηκε μεγάλο εσωκομματικό «πόλεμο» από τον κυβερνήτη του Ροστόφ, Βασίλι Γκολουμπιέφ. Ήταν η ίδια περίοδος που ο Ιβάν Σαββίδης διαφώνησε δημοσίως με την πολιτική του κόμματος του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ωστόσο στη συνέχεια φαίνεται οι δύο ισχυροί άντρες να έλυσαν τις όποιες παρεξηγήσεις είχαν με τις σχέσεις τους να μην είναι όπως πριν, όμως πάντα να τους συνδέουν δεσμοί αλληλοεκτίμησης και σεβασμού.

ΠΑΟΚ και  Θεσσαλονίκη οι έδρες της ελληνικής αυτοκρατορίας του

Πριν από τον ΠΑΟΚ ο ισχυρός άνδρας της Θεσσαλονίκης είχε εμπλακεί και στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Ρωσίας, αποκτώντας όμως πικρή εμπειρία. Το 2002 ανέλαβε την ποδοσφαιρική ομάδα του Ροστόφ με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι ξόδεψε περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια (περίπου 33 εκατ. ευρώ). Μάλιστα ο Σαββίδης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις τοπικές αρχές που δεν του επέτρεψαν να λειτουργήσει το πολυμετοχικό σχήμα που είχε οραματιστεί με τη συμμετοχή επιφανών αθλητών, κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών.

Το 2006 ο Σαββίδης είχε κάνει μια απόπειρα να εμπλακεί με τον ΠΑΟΚ αλλά τελικά υποχώρησε γιατί δεν ήταν ακόμη έτοιμος. Επτά χρόνια αργότερα, στις 13/2 του 2013 είχε πλέον στα χέρια του το 74% των μετοχών , ποσοστό που λίγους μήνες αργότερα έφτασε το 90%.

savvidis1_536_355

Μέχρι το Μάιο του 2016 η επένδυση στην αγαπημένη του ομάδα είχε ξεπεράσει τα 80.000.000 ευρώ, σε μια τετραετία! Στο ίδιο διάστημα, έχει δώσει στα ταμεία του κράτους 308.000.000 ευρώ.

Δηλώσεις που εύκολα γίνονται ‘’πρωτοσέλιδα’’

Ο Ιβαν Σαββίδης δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις του. Στο πολιτικό χώρο «Ο Τσίπρας στη βουλή μου θύμισε τον Πούτιν», «Ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός» αλλά και στον αθλητικό «Οι διαιτητές καλά θα κάνουν να διαβάσουν το βιογραφικό μου».

Σίγουρα είναι ένα πρόσωπο που θα μας απασχολήσει έντονα για τα επόμενα χρόνια και ήδη φαίνεται να αποκτά φανατικούς εχθρούς αλλά και οπαδούς. Το μέλλον θα δείξει αν όλα όσα θέλει να κάνει θα τα πραγματοποιήσει αλλά και ποιες μεθόδους θα χρησιμοποιήσει για να τα καταφέρει.

Επιμέλεια : Παναγιώτης Κρόμπας
Πηγές: tovima.gr  news247.gr  iefimerida.gr ivansavvidis.gr

  

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ 5 = 8