Θα μπορούσες να ήσουν εσύ…

Share This
Tags

Ο τίτλος του κειμένου αποτελεί και τον τρόπο που γνώρισα τον μαύρο κόσμο που φαίνεται να δημιουργείται  για την Ηριάννα Β.Λ  . Λίγα βράδια πριν, σε κάποιο στενό του Κεραμικού μερικά παιδιά μοίρασαν φυλλάδια με τίτλο «Θα μπορούσες να ήσουν εσύ» τα οποία εξιστορούσαν ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα της Ηριάννας. Πέταξαν κάποια φέι βολάν  που έγραφαν «Λευτεριά στην Ηριάννα» και συνέχισαν τη βόλτα τους.

Είναι μία ιστορία που αξίζει κάποιος να γνωρίζει αλλά ίσως έχει μέχρι και υποχρέωση να παρακολουθεί, γιατί αν αποδειχθεί ότι μία γυναίκα καταδικάζεται να χάσει 13 χρόνια από τη ζωή της εξαιτίας των κοινωνικών σχέσεων της τότε μιλάμε για μία πρωτοφανή δικαστική απόφαση.

hrianna-pano

 

Γράφει ο Παναγιώτης Κρόμπας 

Το χρονικό της υπόθεσης

Μάρτιος 2011, η Ηριάννα βρίσκεται στο σπίτι του συντρόφου τους, η αντιτρομοκρατική κάνει έφοδο και τους συλλαμβάνει .  Η Ηριάννα προσάγεται, δίνει οικειοθελώς δείγμα DNA και αφήνεται ελεύθερη. Ο Κωνσταντίνος, σύντροφος της, συλλαμβάνεται, κατηγορείται για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τελικά, αθωώνεται αμετάκλητα στη δίκη του, ως άσχετος με τους «Πυρήνες».

Ιανουάριος 2013,  η Ηριάννα συλλαμβάνεται ξανά με την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ενημερώνεται ότι σε έναν γεμιστήρα όπλου που είχε εντοπιστεί τον Νοέμβριο του ’11 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ανιχνεύθηκε μέρος του DNA της. Μετά την απολογία της, πάντως, αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Μάλιστα θέλοντας να αποδείξει με κάθε δυνατό τρόπο την αθωότητα της.  Απευθύνεται λοιπόν στο μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο στην Ελλάδα για ελέγχους DNA παραγγέλνοντας τεχνική έκθεση στον κ. Γεώργιο Φιτσιάλο, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA. Όταν όμως ο κ. Φιτσιάλος ζητεί να πραγματοποιήσει έλεγχο του δείγματος, η αστυνομία απαντά ότι αυτό έχει «τελειώσει».

1η Ιουνίου 2017, Η 29χρονη πλέον Ηριάννα οδηγείται στο στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με τις κατηγορίες της «ένταξης και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς)», αλλά και για «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων». Τελικώς καταδικάζεται σε μια πρωτοφανή δικονομική διαδικασία, σε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα και χωρίς να της αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Από εκείνη την ημέρα περνάει τις μέρες της στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών.

17 Ιουλίου, η ημερομηνία που θα εκδικαστεί η αίτηση αναστολής της απόφασης από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών.

Γιατί οφείλεις να παρακολουθήσεις την υπόθεση ;

«Ας πρόσεχε ποιους έκανε παρέα», «Και που ξέρω εγώ ότι έχουμε μάθει όλη την αλήθεια», «Τι με νοιάζει εμένα, δικές της επιλογές δικά της προβλήματα». Η απάντηση στο γιατί πρέπει να παρακολουθήσουμε την υπόθεση είναι απλή : Θα μπορούσες να ήσουν εσύ! Φανταστείτε να σας συλλαμβάνουν απλά και μόνο επειδή έχετε σχέσεις με κάποιον που κρίνεται ένοχος για μια παράνομη πράξη- ο σύντροφος της 29χρονης κοπέλας δεν κρίθηκε καν ένοχος αλλά αθωώθηκε. Να είστε στη φυλακή απλά και μόνο για έναν έρωτα, μια φιλία, μία γνωριμία. Το δίκιο θα σας έπνιγε, η φωνή σας θα έτρεμε και η εμπιστοσύνη σας στο κράτος δικαίου θα είχε εξαφανιστεί.

Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς μέρος σε αυτήν την υπόθεση αν πιστεύει ότι δεν έχει διαβάσει όλα τα στοιχεία ή το σκεπτικό με το οποίο καταδικάστηκε η Ηριάννα. Δε χρειάζεται να φωνάξει «αθώα» , ή να απαιτήσει την ελευθερία της. Χρειάζεται όμως να μην αφήσει την υπόθεση να θαφτεί, να μην αφήσει μια τουλάχιστον ύποπτη εξέλιξη μιας καταδίκης να περάσει έτσι, να καταλήξει στα τελευταία θέματα της δημοσιογραφικής ατζέντας  μέχρι που θα ασχολούνται ελάχιστοι και η υπόθεση θα ξεχαστεί. Γιατί μαζί με την υπόθεση θα ξεχαστεί και το μέλλον μιας νέας γυναίκας.

Μη κατέβεις σε πορείες, μη μοιράσεις φυλάδια, μη πάρεις θέση, αλλά ΜΗΝ αφήσεις να ξεχαστεί. Ίσως η πιο σημαντική ημερομηνία της ιστορίας να είναι η 17η Ιουλίου.

Πηγές: tanea.gr kathimerini.gr lifo.gr

  

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


3 + = 11