Published On: Wed, Sep 27th, 2017

Η ακροδεξιά κερδίζει την Ευρώπη ;

Share This
Tags
Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία, η ανησυχία για τα κόμματα της ακροδεξιάς που κερδίζουν διαρκώς έδαφος επανέρχεται .

Αν μιλήσεις γενικά για ένα ‘’φαινόμενο’’ συνήθως  απλουστεύεται και χάνεται στη μετάφραση. Αν όμως αναδείξεις τα στοιχεία, τους αριθμούς, τα διψήφια πλέον ποσοστά αλλά και τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη κατάσταση, τότε το πρόβλημα παίρνει αληθινές διαστάσεις.

facism

Γράφει ο Παναγιώτης Κρόμπας

Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβακία, Φινλανδία, Δανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Γερμανία και φυσικά η Ελλάδα.  Χώρες στις οποίες τα ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν πάρει αμελητέα ποσοστά. Στις εκλογές της Γερμανίας που διεξήχθησαν αυτές τις μέρες το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία¨(AfD) πήρε ποσοστό 13,3% αρκετά ψηλό αν σκεφτεί κανείς πως στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό του κόμματος ήταν μόλις 4,7%. Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες ;

Στη Γαλλία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικό Μέτωπο, στις τελευταίες κομματικές εκλογές εξασφάλισε ποσοστό 13,2% στον πρώτο γύρο, ενώ στο δεύτερο γύρο 8,8%. Στις Προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν  στον πρώτο γύρο πήρε  ποσοστό 21,3% και στο δεύτερο γύρο έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 33,9%.  Στην Ολλανδία το 2017, το Κόμμα Ελευθερίας(freedom party), εξασφάλισε ποσοστό 13,1%. Στη Σουηδία, το κόμμα Sweden Democrats πήρε 12,9% στις εκλογές του 2014. Στη Φινλανδία το Finns Party είναι δεύτερη δύναμη στη χώρα καθώς στις τελευταίες εθνικές εκλογές εξασφάλισε ποσοστό 17,65% .Στη Δανία το Danish Peoples Party βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,1% και 37 έδρες. Στην Αυστρία το ακροδεξιό Freedom Party στις  Προεδρικές Εκλογές του 2016  πήρε ποσοστό 35,1% στον πρώτο γύρο ενώ έχασε τις εκλογές στο δεύτερο γύρο. Στην Ουγγαρία το κόμμα Jobbik εξασφάλισε ποσοστό 20,22% . Η Ελβετία έχει το Swiss Peoples Party του οποίου το ποσοστό στις εκλογές του 2015 ήταν 29,4 %.  Στη Σλοβακία το κόμμα Our Slovakia εξασφάλισε ποσοστό 8,04% τo 2016. Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 7%.

Αν λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη εθελοτυφλούσε μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, πλέον τα διψήφια ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων δεν της αφήνουν  άλλα περιθώρια. Μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον τα κόμματα αυτά πατώντας πάνω στις σφιχτές οικονομικές πολιτικές,  το προσφυγικό πρόβλημα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να μην μπορεί να λύσει επαρκώς και τον φόβο του κόσμου από τις τρομοκρατικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα ανά διαστήματα, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο αυτά τα ποσοστά να συνεχίσουν να αυξάνονται.

xarths

Δεν χρειάζεται εξάλλου να πάμε πολύ μακριά για να το αντιληφθούμε. Στη χώρα μας η Χρυσή Αυγή, παρά τις διάφορες νομικές υποθέσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, παρά την παραδοχή ενός φόνου (Π.Φύσσα) συνεχίζει να έχει υψηλά ποσοστά και αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι το τρίτο κόμμα.

Η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι απλά να κρύψουμε το πρόβλημα.  Τα ποσοστά είναι μεγάλα και όχι μόνο σε μία αλλά σε πολλές χώρες. Επομένως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μη δίνοντας σημασία σε αυτή τη κατάσταση θα εξασθενίσει από μόνη της. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή ευνοούν τον λαϊκισμό και την επένδυση στο φόβο. Κάθε φορά που συμβαίνει μια τρομοκρατική ενέργεια, ο φόβος αυξάνεται και οι δηλώσεις μίσους- που έχουν τον μανδύα της ασφάλειας- φέρνουν περισσότερους ψηφοφόρους. Όσο οι δείκτες της ανεργίες μένουν ψηλά, η οργή και η αγανάκτηση οδηγούν  στην εύκολη λύση και τον λαϊκισμό.

Όταν ένα τέτοιο πρόβλημα παρουσιάζεται η λύση του δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη. Η επένδυση στην παιδεία είναι ένα βασικό βήμα, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Στην χώρα μας για αρκετά χρόνια υπήρχε η λύση να κρύψουμε κάτι που δεν μας αρέσει και δεν μας τιμά κάτω από το χαλί. Τα Μ.Μ.Ε δεν αναφερόντουσαν ιδιαίτερα στη Χρυσή Αυγή ενώ οι υποψήφιοι σπάνια ήταν καλεσμένοι σε εκπομπές. Το ίδιο έκαναν και οι πολιτικοί των άλλων κομμάτων που δεν δεχόντουσαν να συνομιλούν με βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος. Όταν όμως δεν αφήνεις κάποιον να ‘’εκτεθεί’’ μόνο καλό του κάνεις.

  

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


2 + = 8